OSBÜK tarafından başlatılan OSB’lerin Yeşil ve Dijital Dönüşümü İçin Stratejik Plan Çalıştayı devam ediyor. Toplantının ikinci gününde, organize sanayi bölgelerinin yoğun ilgisi ile OSBÜK Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Merkezi’nin, Stratejik Plan ve Yönetim Sisteminin Kurulmasına katkı verecek çalışmalar yapıldı.
AFAD Başkanlığı Marmara Afet Risklerini Azaltma Dairesi Grup Başkanı Mehmet Fatih Şen, toplantının ilk oturumunda OSB’lerde İş Sürekliliği Planları hakkında sunum gerçekleştirdi. Organize sanayi bölgelerinin Türk sanayisinde kritik öneme sahip olduğunu aktaran Şen, iş sürekliliği açısından da sanayi bölgelerinin yükümlülüklerine dikkati çekti. OSB’lerin katılımcı firmalara uygun çalışma ortamı sağladığını kaydeden Şen, “OSB’deki katılımcı şirketler kamu altyapı hizmetlerine büyük oranda bağımlıdır. Bu nedenle İş Sürekliliği Planı da OSB katılımcı şirketlerinin rekabet edebilme kabiliyetlerine katkı sağlar” dedi.
Toplantının ikinci oturumunda Sakarya II OSB Çevre Mühendisi Şeker Naz Geçgel de, OSB’de yürütülen iyi uygulama örneklerini anlattı. OSB’de Yeşil Dönüşüm Merkezi kurduklarını ve çevresel bakımdan firmalara destek olduklarını belirten Geçgel konuşmasında, temiz üretim, önlenen karbon salımı, atık ısı geri kazanımı, enerji verimliliği ile karbon ve su ayak izi raporlaması konularında katılımcıları bilgilendirdi.
Programın devamında ise OSBÜK merkezinde kurulan Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Merkezi’nin, Stratejik Plan ve Yönetim Sisteminin Kurulmasına katkı verecek çalışmalara geçildi. Oturumda Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Ercil, Küresel Bazda Yeşil Dönüşüm isimli sunumu yaparak, Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Merkezi hakkında bilgiler verdi.
Sunumun ardından organize sanayi bölgelerine İkiz Dönüşümde rehberlik edecek Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Merkezi’nin, Stratejik Analiz ve Hedef Belirleme ile Yeşil ve Dijital Dönüşümde Stratejik Amaçların Belirlenmesi konuları çalışıldı.
Merkez için stratejik alan olarak belirlenen Yeşil Dönüşüm, Dijital Dönüşüm, Eğitim, AR-GE, İş Geliştirme, Kapasite Geliştirme ve İş Sürekliliği başlıklarında katılımcılar gruplandırıldı. Dijital çözümlerin kullanıldığı çalışmada uygulamalı örnekler yapıldı ve grup başkanları aracılığıyla tecrübe aktarımları sağlandı. 7 başlıkta belirlenen stratejik alanlarda analizlerin de yapıldığı çalışma, istişarelerin yapılmasıyla devam etti.